Sağlık

Memedeki kırmızı lekeler kanser belirtisi midir ?

Meme üzerindeki kırmızı lekeler genellikle döküntü veya diğer cilt rahatsızlıklarının belirtileridir. Daha az yaygın olarak, meme kanserinin görsel bir belirtisi de olabilirler.

Meme kanserinin erken belirtilerini tanıyabilmek erken tanı ve tedaviye izin verebilir ve kişinin bakış açısını iyileştirebilir.

Bu yazıda, memedeki kırmızı lekelerin veya kızarıklıkların meme kanseri belirtisi olup olmadığına bakarız. Ayrıca memedeki kırmızı noktaların olası nedenlerini ve ne zaman doktora görüneceğimizi de kapsarız.

Evde nasıl meme kanseri muayenisi yaparsınız makalenin sonunda videoda izleyebilirsiniz.

Kırmızı lekeler meme kanseri belirtisi midir?

Meme üzerindeki kırmızı lekeler genellikle kanserli olmayan bir durumun belirtisidir.

Meme üzerindeki kırmızı lekeler veya kızarıklıklar genellikle kanserli olmayan bir durumun belirtileri olsa da, bazen meme kanserinin erken bir belirtisi olabilir ve bir kişi onları yakından izlemelidir.

Kırmızı lekeler, enflamatuar meme kanseri veya nadir görülen ancak agresif bir meme kanseri şekli olan IBC’nin tipik bir özelliğidir.

IBC’li insanlar tipik olarak diğer meme kanseri türlerinde sık görülen bir semptom olan meme topaklarına sahip değildir .

IBC, cildi ve memenin lenf damarlarını etkiler ve semptomlar şunları içerebilir:

  • etkilenen memenin etrafında ciltte hızlı değişiklikler
  • memedeki cildin kızarıklığı ve sıcaklığı
  • meme şişmesi
  • Meme ağrısı
  • kaşıntı
  • meme derisinin kalınlaşması
  • etkilenen memenin büyütülmesi veya ağırlığı
  • Portakal kabuğuna benzer, kalın ve çekirdeksiz görünen göğüs derisi

Meme ucu ve areolayı etkileyen ortak belirti ve bulgular şunlardır:

  • pullu, kırmızı, kalınlaşmış ve kabuklu cilt
  • Cok kuru deri
  • renk değişiklikleri
  • ağrı veya kaşıntı

Kırmızı lekelerin diğer olası nedenleri

Aşağıdakiler dahil olmak üzere memede kırmızı lekelerin veya kızarıklıkların olası birçok nedeni vardır:

Meme dermatiti

Meme dermatiti, meme ucu ve areola üzerindeki cildin iltihaplanmasıdır . Bu durum emziren kadınlarda ortaya çıkabilir. Genellikle ağrıya neden olur.

Meme apsesi

Meme apsesi, bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan memede irin birikmesidir . Bakteriler memenin içine meme yoluyla giriyor. Göğüs apseleri ağrılı olabilir ve çoğunlukla emziren kadınları etkiler.

Doktorlar apselere genellikle antibiyotik , drenaj veya iğne uygular.

Meme kanalı

Meme kanalı , memedeki süt kanallarını etkileyen kanserli olmayan veya iyi huylu bir durumdur. Kanallar genişler ve duvarları kalınlaşır ve bu da bir tıkanmaya ve sıvı birikmesine neden olabilir.

Meme kanalı tipik olarak menopoz geçiren kadınlarda görülür , ancak daha genç kadınlarda, erkeklerde ve çocuklarda da görülebilir.

Genellikle kanlı meme başı akıntısına ve meme başı ve areolanın kırmızılığına veya hassasiyetine neden olur. Bazen, areolanın altında bir kütle bulunabilir.

meme iltihabı

Mastitis memenin ağrılı bir iltihabıdır ve emziren kadınlarda daha yaygındır. Sütün memede sıkışmasına ve bölgedeki bakteriyel bir enfeksiyona neden olur.

Mastitis tipik olarak etkilenen memenin kızarıklığına, sıcaklığına ve hassasiyetine neden olur. Bununla birlikte, daha ciddi semptomlar ateş , meme apsesi ve septisemi olarak bilinen ciddi bir kan enfeksiyonunu içerebilir.

Evde Meme Kanseri Muayenisi Nasıl Yapılır ?

Video için beyazdut.com teşekkür ederiz.

Ne zaman doktora görünmeli?

Eğer kızarıklık ağrı ya da şişme ile birlikte ortaya çıkarsa, kişi doktora görünmelidir.

Meme üzerindeki kırmızı lekeler veya kızarıklıklar genellikle endişe nedeni değildir, bazen meme kanseri de dahil olmak üzere daha ciddi bir durumun işareti olabilir.

Döküntü, aşağıdaki semptomlardan herhangi birinin yanında meydana gelirse, insanlar mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmelidir:

  • meme derisindeki değişiklikler
  • memede yeni lekeler veya döküntüler
  • şiddetli acı
  • memenin şişmesi, sıcaklığı ve kızarıklığı
  • ateş
  • iyileşmeyen yaralar

Bir kişi bir süre sonra geçmeyen herhangi bir kızarıklık veya ciddi görünen veya endişeye neden olan diğer semptomlara neden olan herhangi bir kızarıklık için bir doktora görünmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here