Düzenli egzersiz, fiziksel sağlığın iyileştirilmesi ve sürdürülmesi için anahtar kabul edilir. Bununla birlikte, psikolojik sağlık söz konusu olduğunda, yeni araştırmalar, ödülleri kazanmak için spor salonuna gitmenize gerek olmadığını öne sürüyor.
Araştırmacılar, sadece rahat bir yürüyüşe çıkmanın ruh halini iyileştirebileceğini ve özellikle normalde hareketsiz olan yetişkinler için sübjektif refahı artırabileceğini buldu.
Bazı çalışmalar fiziksel aktivitenin psikolojik sağlığa fayda sağlayabileceğini göstermiş olsa da fiziksel aktivitenin yoğunluğunun, bir kişinin yaşamlarını kendi değerlendirmesi olarak tanımladığı öznel refahı nasıl etkilediğinin belirsizliğini koruduğunu belirtmiştir.
Araştırmacılar, 419 sağlıklı, orta yaşlı yetişkin içeren yeni çalışmalarıyla bu ilişkiyi daha fazla araştırmaya karar verdiler.
Her yetişkinin fiziksel aktivitesi, katılımcıların kalçalarına taktığı ivmeölçerler kullanılarak 4 gün boyunca izlendi.
Ek olarak, denekler günlük egzersiz rutinlerini, psikolojik iyilik hallerini , depresyon düzeylerini, ağrı ve şiddetini deneyimleyip yaşamadıklarını ve aynı zamanda günlük yaşam aktivitelerini ne kadar rahatsız ettiğini gösteren anketleri doldurdu .
Hafif, orta düzeyde aktivite, refahta en büyük iyileşmelere yol açtı
Araştırmacılar, hareketsiz olan yetişkinlerin en düşük öznel iyi oluş düzeylerine ve en yüksek depresyon düzeylerine sahip olduğunu belirttiler, bu da fiziksel aktivite eksikliğinin psikolojik sağlığa zararlı olduğunu göstermektedir.
Genel olarak, ekip fiziksel aktivite yapanların daha öznel öznel iyi olduklarını gösterdiğini tespit etti. Bununla birlikte, fiziksel aktivitenin faydalarının yoğunluğa göre değiştiği bulunmuştur.
Işık yoğunluğu aktivitesi, çalışma tarafından kalp atış hızını, nefes almayı veya terlemeyi gözle görülür şekilde artırmayan yavaş bir yürüyüş olarak tanımlandı. Orta şiddette aktivite, kalp atış hızı, nefes alma ve terlemede hafif bir artış ile 15 ila 20 dakika yürüyüş olarak tanımlandı.
Özellikle, çalışma sonuçları, egzersiz seviyelerini hafif veya orta dereceli aktiviteye yükselten hareketsiz yetişkinlerin, öznel iyi oluşdaki en büyük artışı gösterdiğini ortaya koydu.
Bununla birlikte, kalp atış hızı, nefes alma ve terlemede gözle görülür bir artışla 13 dakikada bir yürüyüş veya hızlı bir şekilde yürüme olarak tanımlanan kuvvetli şiddet aktivitesinin, sübjektif refah üzerinde hiçbir etkisi olmadığı görülmüştür. Ancak, araştırmacılar bunun mutlaka kötü bir bulgu olmadığını söylüyor.
Egzersiz ve refah: Bir şey daha iyidir ‘tutumu en iyisi olabilir
Egzersiz yoğunluğunun psikolojik sağlığı nasıl etkilediğinin daha iyi anlaşılması için daha ileri araştırmalara ihtiyaç duyulurken, araştırmacılar bulgularının refahımızı artırmak için kendimizi spor salonunda kendimizi çok zorlamamız gerekmediğine işaret ettiğini söylüyor.
Araştırmacılar, çalışmalarında bazı sınırlamalar olduğunu belirtiyorlar. Örneğin, veriler tek bir noktadan toplandı, bu nedenle araştırmacılar fiziksel aktivitenin uzun vadede öznel refahı nasıl etkileyebileceğini söyleyemediler.
Cevap bırakın