Meme kanserinin erken uyarı işaretleri nedir ? Meme kanseri olduğumu nasıl anlarım ?
Memede görülen bazı değişiklikler meme kanserinin erken belirtileri olabilir. Bu değişikliklerin neye benzediğini bilmek insanların en kısa zamanda doğru tedaviye erişmesine yardımcı olabilir.
Memenin farklı kısımlarını ve işlevlerini anlamak, insanların herhangi bir değişiklik veya anormallikten daha fazla haberdar olmalarına yardımcı olabilir.
Bu makale meme anatomisini incelemekte ve memeyi oluşturan farklı dokular, loblar, lobüller ve süt kanalları hakkında daha fazla bilgi vermektedir.
Ayrıca, hangi uyarı işaretlerinin aranacağını ve meme kanserini gösterebileceğini ve insanların onları tespit ettikleri takdirde ne yapmaları gerektiğini vurgulamaktadır.
Anatomi
Kanserin nasıl oluştuğunu ve belirtilerinin ne olabileceğini daha iyi anlamak için memenin bölümlerini öğrenmek önemlidir .
Bir kadın meme, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok parçadan oluşur:
- vücut yağı (yağ dokusu)
- lobu
- lobülleri
- Süt kanalları
- Lenf düğümleri
- kan damarları
Yağ dokusu
Kadın memesinin çoğu , daha yaygın olarak vücut yağları olarak bilinen yağ dokusundan yapılır . Sadece memede değil, yağ dokusu köprücük kemiğinden, koltuk altından ve göğüs kafesine kadar uzanır.
Adipoz doku ayrıca sinir hücreleri ve kan damarları içerir. Enerjiyi depolamak ve serbest bırakmak için önemlidir.
Loblar, lobüller ve süt kanalları
Bir kadın meme genellikle lob olarak bilinen 12 ila 20 bölümleri olacaktır . Bunların her biri , süt bezleri olan lobüller denilen daha küçük alanlardan oluşur.
Loblar ve lobüller, sütü meme ucuna taşıyan süt kanalları ile bağlanır. Lob, lobül ve süt kanalları arasında kanser oluşması en muhtemel olanıdır.
Lenfatik ve damar sistemi
Memenin içinde lenfatik ve damarsal bir ağ var. Vasküler sistem olan ağ lenf kanallarının ağ lenf sistemi denir iken, kan damarlarının. Bu ağ kan ve sıvının meme dokusundan vücudun geri kalan kısmına kadar taşınmasına yardımcı olur.
Meme kanseri bu sistemlere kan damarlarından veya lenf kanallarından girebilir. Bu, kanserin vücutta yayılma veya geri dönme şansını arttırır.
Lenfatik sistem boyunca lenf nodları adı verilen fasulye şeklindeki hücrelerin kümeleri bulunur. Bunlar filtre görevi gören bağışıklık hücreleridir. Bu düğümler meme kanserinin yayılmasının muhtemel olduğu ilk yer.
Erken belirtiler ve uyarı işaretleri
Meme büyüklüğünde, şişlik veya kızarıklıkla birlikte bir değişiklik, erken bir semptom ve meme kanserinin uyarı işareti olabilir.
Uyarı işaretleri ve semptomları kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir, ancak bazı ortak işaretler vardır:
- meme veya koltuk altı bölgesi içindeki topaklar
- Meme büyüklüğü ve şeklindeki değişiklik
- belirli bir bölgedeki acı
- meme yüzeyinde belirgin damarlar
- aniden başlayan meme başı boşalması
- meme ucunda ağrı veya kızarıklık
- memenin şişmesi, kızarması veya koyulaşması
- cildin göğsünde batma hissi
- meme ucundan veya memenin diğer kısımlarından içeri kaçması
Bununla birlikte, bu semptomlardan herhangi birinin ortaya çıkması durumunda, mutlaka kanser olduğu anlamına gelmez. Değişiklikler sıklıkla iyi huylu meme koşullarının bir sonucu olabilir.
Benign, kanser olmadığı ve memedeki değişikliklerin, bir kadının yaşamı boyunca çeşitli faktörlerin neden olabileceği anlamına gelir.
Örneğin ergenlik , hamilelik ve menopoz , vücuttaki östrojen ve progesteron hormonlarının değişken seviyelerinden dolayı memede değişikliklere neden olabilir .
Diğer uyarı işaretleri, diğer iyi huylu koşulları gösterebilir.
Meme boşaltma
Meme başı boşalması rahatsız edici olsa da, yine de endişelenecek bir şey yoktur. Basitçe meme uçlarının sıkışmasından kaynaklanabilir veya bir enfeksiyonun sonucu olabilir.
Daha ciddi belirtiler şunlardır:
- meme başı sıkılmadan meydana gelen boşalma
- bir memede akıntı var, diğerinde değil
- içinde kan bulunan akıntı
Meme ucu boşalmasını fark eden herkes tıbbi yardım almalı.
Topaklanma Nedenleri
Memenin geri kalanından farklı veya diğer memeden farklı bir şişkinlik tespit edilirse bir doktora danışılmalıdır.
Birçok kadın göğüslerinin topaklı olduğunu görebilir. Bunun nedeni genellikle memenin dokuda topaklanmış olan dokudan yapılmış olmasıdır.
Topaklar, kadınların göğüslerinde büyük farklılıklar gösterebilir. Genellikle endişelenecek bir şey yoktur, özellikle her iki memede de aynı şeyi hissediyorsa.
Topakları kontrol etmenin en iyi yolu olduğu başka durumlar da vardır: Bunlar:
- memenin geri kalanından farklı hissettiren daha sert bir şişlik
- diğer memeden farklı hissettiren bir yumru
- daha önce hissettiğinden farklı hissettiren bir şey
Genellikle bunlar, glandüler ve bağ dokusundan oluşan bir tümör olan kist veya fibroadenoma gibi iyi huylu durumlar olabilir . Fibroadenomlar, 20’li ve 30’lu yıllarda kadınlarda en sık görülür.
Belirtileri tespit ederseniz ne yapmalı
Kurallar aşağıdaki gibidir:
- 40-44 yaş arası kadınlar, isterlerse mamogram yapmaya başlayabilirler.
- Her yıl 45 ila 54 yaş arası kadınlarda mamografi yapılmalıdır.
- 55 yaşın üzerindeki kadınlar her iki yılda bir mamograma sahip olmalı, ancak isterlerse yılda bir tane alabilirler.
Ancak mamografi tüm meme kanserlerini bulamıyor. Bu nedenle, bireyler kendileri için en iyi tarama sürecini belirlemek için bir doktorla konuşmalıdırlar.
Meme kanseri olabileceğine dair herhangi bir endişesi olan herkes gidip doktoruna gitmeli.
Doktor ne yapacak
Klinik bir meme muayenesi, başka testler yapılmadan önce anormallikleri veya kanserin uyarı işaretlerini tanımlayacaktır.
Her yaştan yetişkin kadınların meme muayenesi yapmaları teşvik edilir. Bunlar olağandışı bir şey aramak için ayda en az bir kez yapılmalıdır.
Birinin endişesi varsa klinik meme muayenesi yapacak olan doktorlarına gitmelidir.
Klinik meme muayenesi
Memedeki anormalliklerin veya uyarı işaretlerinin nasıl tanımlanacağı konusunda eğitim almış bir doktor muayeneyi ofisinde yapacaktır. Muayene edilen kişiden kıyafetleri üst yarısından çıkarmaları istenecektir. Doktor daha sonra herhangi bir sorun olup olmadığını görmek için birkaç kontrol yapacaktır. Bunlar şunları içerir:
- Görsel kontrol : Bireyden kollarını kaldırmaları, yanlarına koymaları ve ellerini kalçalarına doğru bastırmaları istenecektir. Bu, memelerin boyutunda ve biçiminde farklılıklar gösterebilir. Doktor ayrıca herhangi bir kızarıklık, çukurlaşma veya meme başı akıntısı arayacaktır.
- Manuel kontrol : Doktor, tüm göğüs, koltuk altı ve köprücük kemiği anormallikleri ve şüpheli topaklar olup olmadığını kontrol etmek için parmak pedlerini kullanacaktır. Ayrıca, büyürlerse lenf bezlerini de kontrol ederler.
- Değerlendirme : Bir topak bulunursa, büyüklüğü, şekli ve dokusu not edilir. Doktor, kanser özelliklerinin olup olmadığını veya iyi huylu bir tümör veya kist olma ihtimalinin olup olmadığını kontrol eder. Her iki şekilde de ileri testler gerekli olacaktır.
Diğer testler
Bir şişkinlik tespit edilirse, kişi aşağıdakileri içeren başka teşhis yöntemlerine tabi tutulur:
- Mamogram: Memenin röntgeni.
- Ultrason: Vücuda zarar vermeyen veya etkilemeyen ses dalgaları.
- MR: Bir makinenin içinde bir mıknatıs, memenin ayrıntılı bir resmini çıkarmak için manyetik enerji ve radyo dalgaları iletir.
- Biyopsi: Şüpheli bölgeden doku veya sıvı alınır ve daha ileri testler için gönderilir.
Düzenli olarak veya şüpheli durumlarda doktorunuzla görüşmenizde fayda olacaktır.
Cevap bırakın